Η Στρατηγική Του Τραμπ για τη Γάζα και οι Εξελίξεις στην Μέση Ανατολή: Προκλήσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο

NewsRoom24
0

Στρατηγικό Σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα και η Συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου

Τραμπ, Νετανιάχου και οι Αντιφάσεις της Μέσης Ανατολής: Η Στρατηγική Γάζας και το Μελλοντικό Πολιτικό Σκηνικό

Η Εξωτερική Πολιτική της ΗΠΑ και η Ενίσχυση της Συνεργασίας με το Ισραήλ και την Ελλάδα

Όπως επισημαίνει ο Αντιστράτηγος (ε.α.) Ιωάννης Μπαλτζώης, Μ.Sc. στη Γεωπολιτική, ΕΚΠΑ, οι τρέχουσες εξελίξεις στη διεθνή πολιτική και η στρατηγική των ΗΠΑ δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο ή μοναδικό, αλλά συνεχίζουν τις παλιές κατευθύνσεις της πολιτικής ρεαλισμού και της φιλοσοφίας του Θουκυδίδη σχετικά με το «δίκαιο του ισχυρότερου». Οι σημερινές διεθνείς προκλήσεις και η μετάλλαξη του διεθνούς συστήματος δείχνουν μια επανεμφάνιση των ιστορικών δεδομένων, όπως η εκδίωξη των Παλαιστινίων και οι εξελίξεις στον αραβικό κόσμο.

🔹 Η Τουρκία και η Ρωγμή στην Παγκόσμια Τάξη

Η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε έναν ταραχοποιό παράγοντα στην περιοχή μας, ειδικά μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Αν και η Τουρκία παραμένει στο ΝΑΤΟ, οι εξελίξεις σε Ιράν, Σερβία και Συρία δείχνουν τη σταδιακή αποδιάρθρωση του διεθνούς συστήματος και την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων.

🔹 Η Αντιπαράθεση με την Τουρκία και οι Στρατηγικές Συμμαχίες της Ελλάδας

Η Ελλάδα, σε έναν εξαιρετικά δύσκολο και ασταθή πολιτικό και γεωπολιτικό τοπίο, παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις με τις ΗΠΑ και τις στρατηγικές τους κινήσεις. Αν και η Ελλάδα έχει επενδύσει σε στρατηγικές συμμαχίες με χώρες όπως το Ισραήλ, χρειάζεται να είναι προσεκτική στην εξωτερική πολιτική της. Η εσφαλμένη επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να υποστηρίξει αποκλειστικά τον έναν υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ έφερε αρνητικές συνέπειες και δημιούργησε διπλωματικά λάθη.

🔹 Κύπρος και Νέα Αμερικανική Στρατηγική Συνεργασία

Η Κύπρος, μετά την αναβάθμισή της σε στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ, αντιμετωπίζει θετικά τις νέες στρατηγικές εξελίξεις και τη συνεργασία με τους δυτικούς συμμάχους, ενόψει και της ενδεχόμενης αλλαγής της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν αναδειχθεί ως το στρατηγικό κρίκο της περιοχής για το νέο γεωπολιτικό τόξο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, το οποίο αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια και τις θαλάσσιες διαδρομές.

🔹 Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: Σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα και τις Αραβικές Χώρες

Η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για τη Γάζα φαίνεται να εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής αποσταθεροποίησης και αναδιάρθρωσης της Μέσης Ανατολής. Ο Τραμπ προτείνει μια συμφωνία που προβλέπει τη σύναψη μιας μορφής «δυο κρατών» με τη δημιουργία μιας Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα, ενώ ταυτόχρονα προχωρά σε συμφωνία εκεχειρίας και αποκλιμάκωσης με τα αραβικά κράτη και το Ιράν, ενώ η Σαουδική Αραβία αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο.

🔹 Ο Ιμπεριαλιστικός Ρόλος των ΗΠΑ και η Αποτυχία του Σχεδίου για την Συρία

Η αποτυχία του Σχεδίου για την Συρία και η συμμετοχή των ΗΠΑ στη διάλυση του Ιράκ, μέσω της «Αραβικής Άνοιξης», συνέβαλαν στη γιγάντωση του Ιράν και την ανάπτυξη των εξτρεμιστικών οργανώσεων. Η ίδια στρατηγική συνεχίζεται με την υποστήριξη της εκδίωξης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και την αναγνώριση της Κύπρου ως στρατηγικό εταίρο στην περιοχή.

Ανάλυση Γεωπολιτικών Εξελίξεων

Γράφει ο Αντιστράτηγος (ε.α.) Ιωάννης Μπαλτζώης
M.Sc. στη Γεωπολιτική, ΕΚΠΑ

Ό,τι προκύπτει και υπάρχει στην εξωτερική πολιτική και τις τρέχουσες εξελίξεις δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο ή μοναδικό, ούτε προϊόν παρθενογένεσης, ούτε ο Τραμπ ο μόνος υπεύθυνος για τη μετάλλαξη στο διεθνές σύστημα. Η άποψή μου είναι ότι όντως επανερχόμαστε ολοκληρωτικά στη φυσική κατάσταση της ιστορίας κατά Χομπς, δηλαδή όλοι εναντίον όλων, στην πολιτική ρεαλισμού του Μέγα Θουκυδίδη, όπως αναφέρεται στον διάλογο Αθηναίων και Μηλίων. Δηλαδή στο δίκαιο του ισχυρότερου.

Για να το καταλάβουμε, πάμε λίγο πιο πίσω, όταν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η σχετική σταθερότητα που προέκυψε - σχετική, γιατί υπήρχαν πόλεμοι, κίνδυνος πυρηνικού πολέμου και πολλές άλλες προκλήσεις - δεν οδήγησε σε μεγάλες ανατροπές. Το θεμέλιο ήταν η ακεραιότητα των εθνών και κρατών και το απαραβίαστο των συνόρων. Ελάχιστοι πόλεμοι έγιναν με αλλαγές συνόρων ή κατάκτηση εδάφους άλλης χώρας, όπως π.χ. με την Κύπρο το 1974. Βέβαια, στη Μέση Ανατολή υπήρχαν πολλοί πόλεμοι λόγω της δημιουργίας του κράτους του Ισραήλ, μέσα σε ένα αλλοεθνικό και εχθρικό περιβάλλον, όπως και στο ανατολικό μπλοκ, όχι για προσάρτηση εδαφών, αλλά για σταθεροποίηση κομμουνιστικών καθεστώτων.

Η ρωγμή στην παγκόσμια τάξη αποτέλεσε η Τουρκία, που εξελίχθηκε σε ένα παγκόσμιο ταραχοποιό και αναθεωρητικό κράτος στην περιοχή μας, αρχής γενομένης με την εισβολή και κατοχή της Βόρειας Κύπρου. Αυτό είναι μοναδικό και πρωτοφανές για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Η ευθύνη, πέρα από τους προδότες της Αθήνας, ανήκει και στις ΗΠΑ, που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τα μοιραία γεγονότα.

Δυστυχώς, για την περιοχή μας, οι ΗΠΑ έκαναν άλλα δύο τραγικά λάθη, που αποτέλεσαν την αρχή πολλών εξελίξεων. Το πρώτο αφορά την «εκδίωξη» του Σάχη της Περσίας, εκείνο το απόγευμα της 16ης Ιανουαρίου 1979, όταν το αυτοκρατορικό ζεύγος εγκατέλειψε το Ιράν για την εξορία. Δύο εβδομάδες αργότερα επέστρεψε ο Αγιατολλάχ Χομεϊνί από το Παρίσι για να ιδρύσει το θεοκρατικό καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, δημιουργώντας προβλήματα ισλαμιστικού εξτρεμισμού και αξόνων αντίστασης που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Το δεύτερο λάθος ήταν η συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τον βομβαρδισμό της Σερβίας το 1999, με αποτέλεσμα την αναγκαστική απόσχιση του Κοσόβου. Αυτό δημιουργήθηκε ως νομικό άλλοθι για την Ταϊβάν και την Κίνα. Στη Μέση Ανατολή, η «εμπνευσμένη πολιτική» των ΗΠΑ και η δημιουργία της Αραβικής Άνοιξης το 2011 - ή «αραβικός χειμώνας» κατά τους Άραβες - κατέληξε σε αραβικό εφιάλτη, με τη διάλυση του Ιράκ και της Συρίας και την γιγάντωση του Ιράν. Όλα αυτά ξεκίνησαν με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την ατιμωρησία της Τουρκίας, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Ας έρθουμε στο σήμερα και στη νέα αμερικανική κυβέρνηση και τον «τυφώνα Τραμπ», όπως εκτιμώ από τα μέχρι τώρα δεδομένα. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σε ένα δύσκολο και ρευστό περιβάλλον, παρακολουθεί προσεκτικά τα βήματα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης και στέλνει μηνύματα ότι η στενή σχέση που οικοδομήθηκε τα τελευταία χρόνια εξυπηρετεί και τις αμερικανικές επιδιώξεις στην περιοχή για ασφάλεια, σταθερότητα και συνεργασία.

Η ελληνική κυβέρνηση διέπραξε τεράστιο διπλωματικό λάθος, υποστηρίζοντας σχεδόν αποκλειστικά την Καμάλα Χάρις για την προεδρία, χρησιμοποιώντας απαξιωτικές εκφράσεις για τον άλλον υποψήφιο, που τελικά εκλέχθηκε πρόεδρος των ΗΠΑ. Έτσι, αρχίζει μια διπλωματική προσπάθεια να είμαστε παρόντες στις νέες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με επαφές σε Ισραήλ, Ραμάλα και Ινδία.

Σωστά επελέγη η συμμαχία με το Ισραήλ κατά τον πόλεμο στη Γάζα. Η Ελλάδα θέλει να διατηρήσει «ζεστό» το σχέδιο για τον νέο εμπορικό δρόμο IMEC, με ενδιαφέρον από την Ινδία για την Ελλάδα ως κεντρική πύλη προς την Ευρώπη. Παράλληλα, με την έναρξη ερευνών για υδρογονάνθρακες δυτικά της Κρήτης, πρέπει να αναθερμανθεί ο αγωγός EAST MED.

Στο Κυπριακό, μετά την άρση του εμπάργκο και την αναβάθμιση της Κύπρου από τις ΗΠΑ σε στρατηγικό εταίρο, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν για το μέλλον, ίσως ακόμη και το ενδεχόμενο αποχώρησης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ ή τη συμμετοχή της στους BRICS. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η Κύπρος θα αποτελέσει στρατηγικό κρίκο στο νότιο RIMLAND, μαζί με την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Στη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να τερματίσουν τον πόλεμο στη Γάζα, να αποδυναμώσουν τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ και να ολοκληρώσουν τη Συμφωνία του Αβραάμ. Η Σαουδική Αραβία αναδεικνύεται σε ηγέτιδα δύναμη του αραβικού κόσμου, με ρόλο στον έλεγχο και την ανοικοδόμηση της Γάζας και στη συμφωνία του Αβραάμ.

Για τη Συρία, φαίνεται ότι προκρίνεται η δημιουργία αυτόνομων περιοχών υπό διαφορετικές επιρροές: Τουρκίας, ΗΠΑ, Ρωσίας και Ισραήλ. Όσον αφορά το Ιράν, ή θα αποδεχθεί τη νέα κατάσταση ή θα αντιμετωπίσει ενδεχόμενη αλλαγή καθεστώτος ή ακόμη και στρατιωτική επίθεση από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Συμπερασματικά, το Ισραήλ φαίνεται να είναι ο μεγάλος νικητής, εξασφαλίζοντας ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη. Η Τουρκία, παρά την επιθετική της πολιτική, ίσως τελικά βρεθεί παγιδευμένη στις ίδιες της τις φιλοδοξίες.

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο Army24.gr

Μείνετε ενημερωμένοι & ακολουθήστε μας:
  • ✅ Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  • ✅ Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • ✅ Ακολούθησε μας στο Twitter (X)
  • ✅ Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube
  • ✅ Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
🔹 Αναφέρεται ως πηγή το Army24.gr
🔹 Στο τέλος του άρθρου αναγράφεται η Πηγή.
🔹 Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
🔹 Μείνετε συντονισμένοι στο Army24.gr για συνεχή ενημέρωση!

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Η ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους και όχι στο Army24. Η δημοσίευση των σχολίων ενδέχεται να καθυστερήσει ελαφρώς

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!