Αλλάζουν όλα στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία – Ποιο είναι το σχέδιο του ΥΠΕΘΑ για 401 ΓΣΝΑ - 251 ΓΝΑ - ΝΝΑ
Η αναταραχή στις Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζεται, καθώς νέες πληροφορίες αποκαλύπτουν ότι επίκειται ριζική αλλαγή στο καθεστώς των Στρατιωτικών Νοσοκομείων. Η φημολογούμενη δημιουργία ξεχωριστών ΑΦΜ για κάθε νοσοκομείο, αντί του ενιαίου που ισχύει σήμερα υπό το ΥΠΕΘΑ, προκαλεί έντονες αντιδράσεις και σοβαρές ανησυχίες.
Ανώτατοι αξιωματικοί, ενώσεις αποστράτων και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εκφράζουν φόβους ότι πρόκειται για ένα πρώτο βήμα αποχαρακτηρισμού των νοσοκομείων, ανοίγοντας τον δρόμο για ενδεχόμενη υπαγωγή τους στο Υπουργείο Υγείας ή ακόμα και σταδιακή ιδιωτικοποίηση μέσω της παροχής υπηρεσιών σε ιδιώτες ασφαλισμένους.
Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό της προτεραιότητας που έχουν σήμερα τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλάζοντας δραματικά το τοπίο στη στρατιωτική υγειονομική περίθαλψη.
Γιατί επιχειρείται η αλλαγή – Τι κρύβεται πίσω από τα νέα ΑΦΜ
Σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσε η ΠΟΕΣ, το σχέδιο για ξεχωριστά ΑΦΜ στα στρατιωτικά νοσοκομεία φέρεται να βρίσκει αντίθετο το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τη θεσμική υπόσταση των στρατιωτικών δομών.
Γιατί;
- 📌 Τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία δεν είναι ανεξάρτητοι οργανισμοί αλλά λειτουργούν ως στρατιωτικές μονάδες υπό το ενιαίο ΑΦΜ του ΥΠΕΘΑ.
- 📌 Για να αποκτήσουν νέο ΑΦΜ, θα πρέπει να αποχαρακτηριστούν ως στρατιωτικές μονάδες.
- 📌 Το νέο καθεστώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαχείριση των οικονομικών τους από άλλους φορείς, εκτός των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αυτό γεννά ερωτήματα για το εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να ακολουθήσει τον δρόμο του ΝΙΜΤΣ, το οποίο έχει ήδη περάσει υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Υγείας μέσω παράτυπων διαδικασιών.
Ποιες είναι οι συνέπειες για τα στελέχη των ΕΔ
Αν η αλλαγή αυτή προχωρήσει, οι συνέπειες για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων – εν ενεργεία και εν αποστρατεία – θα μπορούσαν να είναι δραματικές:
- Απώλεια προτεραιότητας στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία για τα στελέχη των ΕΔ.
- Αύξηση του κόστους περίθαλψης, καθώς το νέο καθεστώς μπορεί να επιτρέπει τη χορήγηση υπηρεσιών σε ιδιώτες ασφαλισμένους, περιορίζοντας τις διαθέσιμες θέσεις για στρατιωτικούς.
- Περαιτέρω οικονομικός στραγγαλισμός των νοσοκομείων, καθώς θα υποχρεωθούν να αναζητήσουν ίδιους πόρους.
- Σταδιακή αποκοπή από τη διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων, γεγονός που θα δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία και στη στελέχωση των νοσοκομείων.
Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο αποδυνάμωσης των Στρατιωτικών Νοσοκομείων;
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις από το ΥΠΕΘΑ.
Η μάχη για τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία μόλις ξεκίνησε
Η απόφαση για τα νέα ΑΦΜ φαίνεται να κρύβει πολύ περισσότερα από όσα φαίνονται στην επιφάνεια. Αν δεν δοθούν εγγυήσεις για την πλήρη διατήρηση του στρατιωτικού χαρακτήρα των νοσοκομείων, τότε ανοίγει ο δρόμος για επικίνδυνες εξελίξεις.
- 📌 Οι στρατιωτικοί δεν μπορούν να επιτρέψουν την αποδυνάμωση της περίθαλψής τους.
- 📌 Οι ενώσεις πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα και να απαιτήσουν εγγυήσεις.
- 📌 Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση της πριν είναι αργά.
Ακολουθεί η ερώτηση της ΠΟΕΣ στον ΥΕΘΑ Νίκο Δενδια
ΘΕΜΑ: Στρατιωτικά Νοσοκομεία
ΣΧΕΤ.:
α. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 169/2024 έγγραφό μας
β. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 189/2024 έγγραφό μας
γ. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 225/2024 έγγραφό μας
δ. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 486/2024 έγγραφό μας
ε. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 775/2024 έγγραφό μας
στ. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 809/2024 έγγραφό μας
ζ. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 856/2024 έγγραφό μας
η. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 890/2024 έγγραφό μας
θ. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1077/2024 έγγραφό μας
ι. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1168/2024 έγγραφό μας
ια. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1209/2024 έγγραφό μας
ιβ. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1352/2024 έγγραφό μας
ιγ. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 142/2025 έγγραφό μας
Κύριε Υπουργέ,
Σήμερα η Ομοσπονδία μας θα επανέλθει στο θέμα των στρατιωτικών νοσοκομείων, μιας και αναμένουμε σύντομα να υπάρξει κινητικότητα από την πλευρά σας.
Για τον λόγο αυτό, θα υπενθυμίσουμε ότι με τον σχολιασμό μας ως προς τη «διαρροή» του σχετικού νόμου, είχαμε καταγράψει, μεταξύ άλλων, ότι:
«Όσον αφορά την υποτιθέμενη οικονομική αυτοτέλειά τους, η μεταφορά χρεών και οφειλών στα νέα ΑΦΜ αποδεικνύει ότι αποτελεί επικοινωνιακό τέχνασμα, προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίζονται μεμονωμένα [άρθρο 8 (παρα.2) και άρθρο 61 (παρα.1)]. Συνδυαστικά με το άρθρο 7, δημιουργούνται εύλογες απορίες ως προς τη διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των Σ/Ν, από τη στιγμή που θα εξαρτώνται από τον ετήσιο Π/Υ του ΥΠΕΘΑ (άρθρο 8, παρα.3), το οποίο έχει φέρει τα Σ/Ν σε σημείο οικονομικού στραγγαλισμού. Κάτι που επιβεβαιώνεται εκ νέου από την πρόνοια του άρθρου 62 (παρα.17), που αφήνει ξεκάθαρες ενδείξεις για τη δημιουργία προσκομμάτων στο οικονομικό κομμάτι, ώστε να επέρχεται ευκολότερα ο οικονομικός στραγγαλισμός.»
Οι ανωτέρω επισημάνσεις είναι, βεβαίως, σκόπιμες.
Σήμερα θα ασχοληθούμε με το μείζον ζήτημα των νέων ΑΦΜ, ενέργεια που, όπως έχουμε πληροφορηθεί, φέρεται να βρίσκει αντίθετο το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, για λόγους που θεωρούμε απολύτως εύλογους και έχουμε εντοπίσει.
Προκειμένου ένας Οργανισμός οποιασδήποτε μορφής να αποκτήσει ΑΦΜ, οφείλει να έχει αυτόνομη υπόσταση.
Τα στρατιωτικά νοσοκομεία, όπως και κάθε άλλη στρατιωτική υπηρεσία, έχουν ένα κοινό ΑΦΜ, του ΥΠΕΘΑ, με έδρα τη διεύθυνση του Στρατοπέδου Παπάγου, διότι το σύνολο των στρατιωτικών Υπηρεσιών και Μονάδων θεωρούνται ένας ενιαίος Οργανισμός.
Προκειμένου τα στρατιωτικά νοσοκομεία να αποκτήσουν ξεχωριστό ΑΦΜ, οφείλουν προηγουμένως να έχουν αποχαρακτηριστεί από την υφιστάμενη κατάστασή τους ως στρατιωτικές μονάδες.
Προτίθεστε να αναλάβετε αυτή την ενέργεια;
Εάν όχι, πώς αλλιώς θα μπορέσουν να εκδοθούν ξεχωριστά ΑΦΜ για κάθε νοσοκομείο (πλην ΝΙΜΤΣ);
Μήπως με κάποια νέα «καινοτομία» του «οικοσυστήματος» αποδόμησης των ΕΔ, που βιώνουμε εδώ και ένα χρόνο, όπως συνέβη και με το ΝΙΜΤΣ, το οποίο ως ΝΠΔΔ έχει δικό του ΑΦΜ και μπόρεσε να εκχωρηθεί (φαινομενικά άτυπα) στο Υπουργείο Υγείας, με την πρόσφατη μεθόδευση υπό πλήρη αδιαφάνεια;
Μήπως επειδή το ανέξοδο είναι πάντα προτιμητέο, και με την εν λόγω μεθόδευση θα επιτευχθεί η σταδιακή «κατανάλωση» του αποθεματικού του νοσοκομείου για λόγους άσχετους με τον σκοπό του;
Διερωτόμαστε δημόσια, μήπως αυτός είναι ο λόγος της δεύτερης αντίστοιχης μεθόδευσης, που έδωσε τη δυνατότητα στο Υπ. Υγείας να παρέμβει στα οικονομικά των στρατιωτικών νοσοκομείων, παρά το γεγονός ότι υφίσταται η πρόνοια σύνδεσής τους με τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ.
Κύριε Υπουργέ,
Θα εμείνουμε στη θέση μας ότι οφείλετε να βγείτε δημόσια και να πείτε την αλήθεια στα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη.
Το γεγονός ότι διαρκώς αποφεύγετε να το πράξετε δημιουργεί εύλογες απορίες.
Το υποτιθέμενο όραμα που έχετε εξαγγείλει έχει καταρρεύσει.
Έχετε, το λιγότερο, ηθική υποχρέωση να πείτε σε όλο τον ελληνικό λαό ευθέως ότι:
✔ Σκοπεύετε να συρρικνώσετε τις ΕΔ στο επίπεδο που μπορούμε οικονομικά να αντέξουμε.
✔ Δεν θα υπάρχει λόγος να διατηρούνται τέσσερα στρατιωτικά νοσοκομεία και τρία Μετοχικά Ταμεία.
✔ Σκοπεύετε να στρέψετε τα στρατιωτικά νοσοκομεία στην εξεύρεση πόρων μέσω της εξυπηρέτησης ιδιωτικά ασφαλισμένων, οδηγώντας τα στελέχη στην ιδιωτική ασφάλιση.
✔ Ο αποχαρακτηρισμός των στρατιωτικών νοσοκομείων θα οδηγήσει σε σταδιακή αποσύνθεση των μονάδων, καθιστώντας τις ευάλωτες σε «εξυγίανση» ή «ανάπτυξη» μέσω τρίτων.
Ωστόσο, το σημαντικότερο ερώτημα είναι το εξής:
Είναι αλήθεια ότι μεθοδεύετε τον αποχαρακτηρισμό των στρατιωτικών νοσοκομείων ως στρατόπεδα, προκειμένου να εκδοθεί νέο ΑΦΜ;
Ή θα ρυθμίσετε το θέμα με παράκαμψη των υφιστάμενων διαδικασιών σε συνεργασία με το ΥΠΕΘΟ;
Αναμένοντας την επίσημη τοποθέτησή σας, παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.
Οι κ.κ. βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, προς τις οποίες/τους οποίους κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για την κατεπείγουσα ανάδειξη του θέματος μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Η ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους και όχι στο Army24. Η δημοσίευση των σχολίων ενδέχεται να καθυστερήσει ελαφρώς