Τουρκική Σφήνα στην Ευρωπαϊκή Άμυνα – Νέες Συμμαχίες και Προκλήσεις για την Ελλάδα
Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και η αναταραχή στο διεθνές σύστημα έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα για τις γεωπολιτικές ισορροπίες. Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα φαινόμενα είναι η αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, με έμφαση στον τομέα της άμυνας.
Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία και Ευρωπαϊκή Συνεργασία
Η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει εξελιχθεί ραγδαία τα τελευταία 20 χρόνια, καταφέρνοντας να διεισδύσει σε αγορές της Ευρώπης και να καταστεί σημαντικός εξαγωγικός παράγοντας, με 7,2 δισ. δολάρια εξαγωγές το 2024.
- Η Τουρκία συνεργάζεται ήδη με πολλές ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες, ενώ παράλληλα επιδιώκει να εδραιώσει ειδική σχέση με την ΕΕ στον αμυντικό τομέα.
- Η πρόσκληση του Τούρκου ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν στη συνάντηση επιλεγμένων χωρών-μελών της ΕΕ, που διοργάνωσε το Ηνωμένο Βασίλειο στο Λονδίνο, σηματοδοτεί μια προσπάθεια προσέγγισης μεταξύ Άγκυρας και Ευρώπης.
- Οι συζητήσεις για εξοπλιστικά προγράμματα (Eurofighter, πύραυλοι Meteor, εξαγορές ιταλικών εταιρειών από τουρκικές) δείχνουν ότι χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία επιλέγουν να συνεργαστούν διμερώς με την Τουρκία, παρακάμπτοντας τους μηχανισμούς της ΕΕ.
Ο Ρόλος της Ελλάδας και οι Προβληματισμοί
Η Αθήνα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, καθώς η ενίσχυση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας σε συνεργασία με ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να επιφέρει πίεση για υποχωρήσεις σε διπλωματικό επίπεδο.
Η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε στη συνάντηση του Λονδίνου, γεγονός που δείχνει ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις επιλέγουν να κινηθούν σε συναλλακτική βάση με την Τουρκία.
Ο Ερντογάν επιχειρεί να πείσει την Ευρώπη ότι η ασφάλεια της είναι αδιανόητη χωρίς την Τουρκία, προωθώντας τη διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ με "οραματική προοπτική", όπως δήλωσε προ ημερών.
Η ελληνική διπλωματία αναγνωρίζει ότι όσο μακροχρόνια και επίπονα οικοδομήθηκαν οι στρατηγικές ισορροπίες, τόσο γρήγορα μπορεί να καταρρεύσουν, εάν αλλάξουν οι πολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη.
Η Τουρκία σε Ισορροπία Μεταξύ Ρωσίας και Δύσης
Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Τουρκία επιχείρησε να τηρήσει στάση ισορροπίας μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, εξασφαλίζοντας τα μέγιστα οφέλη:
✔ Συνέχισε να εισάγει ρωσικό φυσικό αέριο και διατήρησε τη συνεργασία της με τη Rosatom για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου.
✔ Διατήρησε τους S-400 στο οπλοστάσιό της, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ.
✔ Πούλησε δεκάδες drones Bayraktar TB-2 στην Ουκρανία, ενώ κατασκευάζει εργοστάσιο παραγωγής UAV στο Κίεβο.
✔ Ναυπηγεί δύο κορβέτες για το Ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό.
✔ Έχει δεχτεί ρωσικά κεφάλαια και κατηγορείται από τις ΗΠΑ για παράκαμψη κυρώσεων μέσω τουρκικών τραπεζών.
Η Τουρκία επιχειρεί να παραμείνει απαραίτητη και για τις δύο πλευρές, εκμεταλλευόμενη τις γεωπολιτικές αναταράξεις.
Η Τουρκική Ατζέντα και οι Προκλήσεις για την Ελλάδα
Η Άγκυρα επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τις διεθνείς εξελίξεις προς όφελός της, επεκτείνοντας τη συνεργασία της με ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα της άμυνας.
Η ευρωπαϊκή συναλλακτική πολιτική με την Τουρκία προκαλεί προβληματισμό στην Αθήνα, καθώς ενδέχεται να οδηγήσει σε πιέσεις για ελληνικές παραχωρήσεις.
Η τουρκική στρατηγική "παίζει σε όλα τα ταμπλό", εκμεταλλευόμενη τις γεωπολιτικές αντιθέσεις μεταξύ ΗΠΑ, Ευρώπης και Ρωσίας.
Η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τις αμυντικές της βιομηχανίες, να εμβαθύνει τις συμμαχίες με Ισραήλ, ΗΠΑ και Γαλλία και να προστατεύσει τις εθνικές της θέσεις, καθώς η Ευρώπη φαίνεται να ανοίγει δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία.
Σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Η ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους και όχι στο Army24. Η δημοσίευση των σχολίων ενδέχεται να καθυστερήσει ελαφρώς