Ν. Δένδιας: Η ένταξη των γυναικών στον στρατό δεν είναι απλώς θέμα ισότητας – Είναι εθνικό κεφάλαιο
«Μας δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε μια ζωντανή δύναμη της ελληνικής κοινωνίας», σημείωσε ο Υπουργός Άμυνας
Δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται στο τραπέζι. Η εθελούσια στράτευση των γυναικών προβλέπεται ήδη από το 1977. Κι όμως, μισό αιώνα μετά, παραμένει στο επίπεδο της πρόβλεψης. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επιχείρησε να δώσει νέα ώθηση στη συζήτηση – και όχι μόνο με λόγια.
Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο ΓΕΕΘΑ, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, δήλωσε ξεκάθαρα πως η εθελούσια συμμετοχή των γυναικών στο στράτευμα δεν είναι μόνο ζήτημα αριθμών. Είναι θέμα ποιότητας, ευθύνης και πραγματικής ενσωμάτωσης.
- Ότι η ένταξη των γυναικών δεν στοχεύει απλώς στην κάλυψη πληθυσμιακών κενών.
- Ότι «θα μας δώσει πρόσβαση σε ένα λαμπρό κομμάτι της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας».
- Κι ότι το 17,5% συμμετοχής στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι αξιοσημείωτο, αλλά υπάρχει δρόμος ακόμη.
Ο Δένδιας επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν βασίστηκε ποτέ σε στρατούς μισθοφόρων. Αντιθέτως, ο στρατός των πολιτών, με διοικητές που προέρχονται από την ίδια κοινωνία, είναι το ελληνικό πρότυπο. Η συμμετοχή των γυναικών, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να ενταχθεί σε αυτήν τη φιλοσοφία.
Στην αίθουσα “Δημήτριος Καμπέρος”, μαζί με ανώτατα στελέχη και σπουδάστριες των Σχολών, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας παρέδωσε τιμητικά βραβεία σε γυναίκες που υπηρετούν ή σπουδάζουν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ήταν εκεί ο Υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτριος Χούπης, εκπρόσωποι όλων των Επιτελείων και διακεκριμένες προσωπικότητες.
Ανάμεσά τους, η Κάτια Δανδουλάκη και η Έλενα Παπασταματοπούλου, που μίλησαν με ειλικρίνεια για το ρόλο της γυναίκας στον πολιτισμό και στον αθλητισμό.
Πέρα από τα θεσμικά, ο Υπουργός μίλησε και ως άνθρωπος:
«Σας ευχαριστούμε που στέκεστε δίπλα μας ως σύζυγοι, ως συνάδελφοι, ως μητέρες. Προσβλέπω να συνεχίσουμε να χτίζουμε έναν κόσμο που σέβεται την αξιοπρέπεια και τιμά την προσφορά.»
Η πρόταση για εθελούσια στράτευση γυναικών ανοίγει έναν νέο δρόμο. Δεν είναι υποχρεωτική, δεν επιβάλλεται. Είναι όμως μια ευκαιρία για:
- Διεύρυνση της γυναικείας παρουσίας σε κρίσιμους τομείς των ΕΔ
- Συμμετοχή σε ρόλους που δεν είναι "βοηθητικοί" αλλά ουσιαστικοί
- Αναβάθμιση της εικόνας και της λειτουργίας του ελληνικού στρατού στο διεθνές περιβάλλον
Το επόμενο βήμα, όπως όλα δείχνουν, είναι η θεσμική ενεργοποίηση της πρόβλεψης και η νομοτεχνική επεξεργασία που θα ορίσει όρους και πλαίσιο.
Πες μας τη γνώμη σου:
Συμφωνείς με την εθελούσια στράτευση των γυναικών;
NewsRoom: Army24.gr
ΠΡΟΣΟΧΗ! Η ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους και όχι στο Army24. Η δημοσίευση των σχολίων ενδέχεται να καθυστερήσει ελαφρώς