Αναβάθμιση P-3B Orion: Στο μικροσκόπιο η ΕΑΒ για καθυστερήσεις στο πρόγραμμα του ΠΝ
Έως το 2027 η ολοκλήρωση της παράδοσης – Ανησυχία σε ΥΠΕΘΑ και Επιτελεία για τους χρόνους υλοποίησης
Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και τα Γενικά Επιτελεία έχουν θέσει υπό στενή παρακολούθηση την εξέλιξη του προγράμματος αναβάθμισης των τεσσάρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας τύπου P-3B Orion, τα οποία πρόκειται να παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.
Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ολοκλήρωση του έργου έως το 2024, ωστόσο οι μέχρι στιγμής εξελίξεις δείχνουν ότι η ολοκλήρωση της παραλαβής δεν θα επιτευχθεί πριν από το 2026 ή το αργότερο τις αρχές του 2027.
Εκκίνηση με καθυστέρηση – Ορόσημο η παράδοση του πρώτου αεροσκάφους
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η καθυστέρηση στην τελική διαμόρφωση του πρώτου αεροσκάφους θεωρείται καθοριστική. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, ότι οι βασικές τεχνικές δυσκολίες θα έχουν αντιμετωπιστεί και οι διαδικασίες θα επισπευσθούν.
Το δεύτερο αεροσκάφος αναμένεται να εισέλθει σε φάση δοκιμών μόλις ολοκληρωθούν οι δοκιμές πτήσης του πρώτου, ενώ ο τελικός στόχος παραμένει να έχουν παραδοθεί και τα τέσσερα έως το 2026, υπό την αίρεση της τήρησης του νέου χρονοδιαγράμματος.
Στρατηγική σημασία για το Πολεμικό Ναυτικό
Τα αναβαθμισμένα P-3B Orion αποτελούν κρίσιμο στοιχείο για την επιχειρησιακή ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού, ιδιαίτερα στον τομέα του ανθυποβρυχιακού πολέμου και της ναυτικής επιτήρησης. Το αεροσκάφος διαθέτει μεγάλη εμβέλεια και δυνατότητα παραμονής στην περιοχή αποστολής για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες υψηλής ακρίβειας.
Αποστολή τους είναι ο εντοπισμός πλοίων επιφανείας, υποβρυχίων και ναρκών, καθιστώντας τα πολύτιμο εργαλείο για τις επιχειρήσεις ελέγχου θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Πολιτικός συντονισμός και εσωτερικός έλεγχος
Η πίεση που ασκείται στην ΕΑΒ για την επιτάχυνση των διαδικασιών εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων με έμφαση στην απορρόφηση πόρων από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Παράλληλα, έχουν ζητηθεί διαρκείς ενημερώσεις για την πορεία του προγράμματος, ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και δυνατότητα παρέμβασης όπου απαιτείται.
Η σημασία του προγράμματος δεν είναι μόνο τεχνική αλλά και πολιτική, καθώς η επιτυχής ολοκλήρωση του ενισχύει την αξιοπιστία της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ενδυναμώνει το εθνικό αποτύπωμα στην άμυνα.
NewsRoom: Army24.gr
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου με αναφορά στην πηγή: Army24.gr
ΠΡΟΣΟΧΗ! Η ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους και όχι στο Army24. Η δημοσίευση των σχολίων ενδέχεται να καθυστερήσει ελαφρώς