Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Με τα μισά Canadair ξεκινά η αντιπυρική περίοδος 2025

Με τα μισά Canadair και λιγότερα PZL ξεκινά η αντιπυρική περίοδος 2025 Δραματική μείωση στη διαθεσιμότητα μέσων – Ελπίδες για DHC-515 και αναβάθμιση CL-415 από το 2026 Αθ…

Εικόνα


Με τα μισά Canadair και λιγότερα PZL ξεκινά η αντιπυρική περίοδος 2025

Δραματική μείωση στη διαθεσιμότητα μέσων – Ελπίδες για DHC-515 και αναβάθμιση CL-415 από το 2026

Αθήνα, Απρίλιος 2025 – Υπό τη σκιά σοβαρών ελλείψεων σε εναέρια μέσα ξεκινά επισήμως την Πέμπτη 1η Μαΐου η φετινή αντιπυρική περίοδος. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η αρμόδια Διοίκηση Κατασκευών και Φυσικών Καταστροφών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΔΙΚΑΦΚΑ) ενημέρωσε τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ότι η διαθεσιμότητα των Canadair και PZL είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με το 2024.

 Μόλις 9 Canadair και 17 PZL διαθέσιμα

Συγκεκριμένα, από τα 17 Canadair του 2024, φέτος υπολογίζονται μόλις 9 επιχειρησιακά διαθέσιμα, ενώ στα PZL η διαθεσιμότητα πέφτει από 22 σε 17 αεροσκάφη.

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί, καθώς όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές, η διαθεσιμότητα μεταβάλλεται καθημερινά ανάλογα με τις συντηρήσεις, τις βλάβες και τη δυνατότητα εξεύρεσης ανταλλακτικών.

 Καταπόνηση και παλαιότητα στόλου

Η γήρανση του στόλου των Canadair – ειδικά των CL-215 που μετρούν πάνω από 50 έτη υπηρεσίας – αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα. Η συντήρησή τους θεωρείται πλέον εξαιρετικά δύσκολη λόγω έλλειψης ανταλλακτικών στη διεθνή αγορά, με ορισμένα αεροσκάφη να παραμένουν εκτός για εβδομάδες ή μήνες.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των τεχνικών της Πολεμικής Αεροπορίας, η πλήρης αποκατάσταση του στόλου δεν αναμένεται εντός της περιόδου, και ο αριθμός 9 Canadair θεωρείται ρεαλιστικός στόχος.

 80–85 συνολικά πτητικά μέσα – τα 49 μισθωμένα

Ο φετινός σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας προβλέπει 80 έως 85 πτητικά μέσα. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Κεφαλογιάννη, 49 μέσα θα είναι μισθωμένα, περιλαμβάνοντας πυροσβεστικά ελικόπτερα Ericsson και Air Tractor.

Τα υπόλοιπα 31–36 θα προέρχονται από τα διαθέσιμα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, περιλαμβανομένων των 9 Canadair, των 17 PZL και drone επιτήρησης.

 Επιφυλακή και στους αιθέρες – Drones και CH-47 Chinook

Την επιτήρηση θα ενισχύσουν 80 έως 120 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) με θερμικές κάμερες, ενώ σε ετοιμότητα θα βρίσκονται και τρία CH-47 Chinook των Ενόπλων Δυνάμεων, με δυνατότητα μεταφοράς πυροσβεστικού κάδου. Ωστόσο, η χρήση των Chinook θα επιτρέπεται μόνο:

  • Σε περιπτώσεις εξαιρετικά δύσκολων πυρκαγιών
  • Όταν έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα εναέρια μέσα
  • Μετά από έγκριση της στρατιωτικής ηγεσίας

Ο λόγος είναι η χαμηλή διαθεσιμότητα (τουλάχιστον 7 από τα 25 είναι σε βαριά συντήρηση) και ο ρόλος τους ως βασικό μεταφορικό μέσο για την εθνική άμυνα.

 DHC-515 και πρόγραμμα εκσυγχρονισμού CL-415

Η ελπίδα για το μέλλον είναι τα νέα αεροσκάφη DHC-515 που προορίζονται ως διάδοχα των Canadair. Η Ελλάδα σχεδιάζει την αγορά 7 DHC-515 συνολικού κόστους 361 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 2 θα ανήκουν στη δεξαμενή RescEU και 5 στον εθνικό στόλο μέσω του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ».

Αν και η Αθήνα προσδοκά παραδόσεις από το 2027, πληροφορίες από τον Καναδά αναφέρουν καθυστέρηση του προγράμματος ως το 2028.

Ταυτόχρονα, είναι σε αναμονή και το πρόγραμμα αναβάθμισης 7 CL-415 που περιλαμβάνει εκσυγχρονισμό των ηλεκτρονικών και πλοηγικών συστημάτων. Το έργο προϋπολογισμού 43 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2026.

NewsRoom: Army24.gr με πληροφορίες από την Καθημερινή

Προτεινόμενα

Σχόλια

Hot Topics