Νέος ελληνικός στόλος έως το 2035: Το Πεντάγωνο χτίζει την απάντηση στη «Γαλάζια Πατρίδα»
Οι φρεγάτες FDI, το όραμα Constellation και ο μετασχηματισμός του Πολεμικού Ναυτικού σε ηγέτιδα ναυτική δύναμη της Μεσογείου
Μια βαθιά μεταρρύθμιση στην προβολή ναυτικής ισχύος της Ελλάδας έχει τεθεί σε τροχιά υλοποίησης από το Πεντάγωνο, με στόχο την ανάπτυξη ενός νέου στόλου 16 κύριων μονάδων επιφανείας έως το 2035, σε απάντηση στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» που διατυπώνει με συνέπεια η Τουρκία.
Η συγκρότηση αυτής της ναυτικής δύναμης δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης αβεβαιότητας και έντονου γεωστρατηγικού ανταγωνισμού, όπως επεσήμανε πολλές φορές ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.
Το ΠΝ αλλάζει εποχή: Τέσσερις φρεγάτες FDI και ο στρατηγικός στόχος της Constellation
Η πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ άναψε το πράσινο φως για την απόκτηση της τέταρτης φρεγάτας FDI (Belharra), η οποία – όπως και οι υπόλοιπες – θα φέρει στρατηγικά όπλα, όπως οι πύραυλοι SCALP Naval. Ο σχεδιασμός προβλέπει οι τρεις από τις τέσσερις μονάδες να διαθέτουν δυνατότητες στρατηγικού πλήγματος, ενισχύοντας κατακόρυφα την επιχειρησιακή υπεροχή του ΠΝ.
Το πρόγραμμα FDI, ωστόσο, δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή: Ο απώτερος στόχος είναι η φρεγάτα επόμενης γενιάς Constellation, σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στηριζόμενη στην πλατφόρμα των φρεγατών FREMM.
Εθνική συμμετοχή και πολλαπλή ναυπηγική δράση
Το Πεντάγωνο εμμένει στην εγχώρια συμμετοχή κατά 25% σε όλα τα εξοπλιστικά ναυτικά προγράμματα. Γι’ αυτό και η αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ-200ΗΝ αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2025 με ελληνική βιομηχανική συμμετοχή.
Παράλληλα, προτεραιότητα δίνεται στη διάχυση των ναυπηγικών εργασιών στα τέσσερα ναυπηγεία της χώρας:
-
Ελευσίνα
-
Σκαραμαγκάς
-
Σαλαμίνα
-
Χαλκίδα
Ολόκληρο το φάσμα ναυτικών μονάδων σε επανασχεδιασμό
Στον 12ετή Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) προβλέπονται:
-
Προμήθεια νέων υποβρυχίων (4 μονάδες) και εκσυγχρονισμός παλαιών
-
Νέα παράκτια περιπολικά (συμπεριλαμβανομένων Protector & Island)
-
Πρόσκτηση ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60R Romeo (3 ήδη επιχειρούν, 4 ακόμα έρχονται)
-
Εκσυγχρονισμός και πρόσκτηση ΤΠΚ (Πυραυλακάτων)
-
Συνεργασίες για αναλώσιμα και καύσιμα μέσω διμερών συμφωνιών (π.χ. πρόσφατη συνεργασία με την Αίγυπτο)
Δεύτερο κύμα: FREMM και Bergamini στον δρόμο για την Constellation
Το ΠΝ προσανατολίζεται στην απόκτηση δύο μεταχειρισμένων φρεγατών Bergamini (FREMM) από την Ιταλία, ως μεταβατικό στάδιο προς τις Constellation. Η παραλαβή τους εκτιμάται ότι θα γίνει εντός του 2026, ενώ τέσσερις φρεγάτες τύπου S θα συνεχίσουν να επιχειρούν έως ότου αντικατασταθούν πλήρως.
Ευρωκορβέτα και κοινή ευρωπαϊκή άμυνα
Η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα Ευρωκορβέτας (MMPC) παραμένει στο τραπέζι και αποκτά νέο βάθος, ιδίως μετά τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις. Η Ε.Ε. εξετάζει τη χρηματοδότηση μέρους του προγράμματος μέσω του ReArm Europe (800 εκατ. ευρώ), καθιστώντας την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία πιο αυτάρκη και ευέλικτη.
Ο νέος ελληνικός στόλος δεν είναι σχέδιο σε χαρτί, αλλά προγραμματισμός με στρατηγική πυξίδα και θεσμική επιμονή. Η Ελλάδα επιδιώκει έως το 2035 να είναι ηγέτιδα ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο, με αποτροπή, διαλειτουργικότητα και ελληνική προστιθέμενη αξία. Το Πολεμικό Ναυτικό μετασχηματίζεται, και μαζί του η γεωστρατηγική θέση της χώρας.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Η ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους και όχι στο Army24. Η δημοσίευση των σχολίων ενδέχεται να καθυστερήσει ελαφρώς