Νέα στρατιωτική συμφωνία υπέγραψαν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τον άξονα Άγκυρας–δυτικής Λιβύης. Η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα, παρουσία του υφυπουργού Άμυνας της Λιβύης Αμπντουλσαλάμ αλ-Ζούμπι και του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ενώ η Άγκυρα επέλεξε να μην ανακοινώσει επισήμως τις λεπτομέρειες. Ωστόσο, το περιεχόμενο της συμφωνίας, όπως γνωστοποιήθηκε από την GNU, επιβεβαιώνει την πρόθεση στρατιωτικής διείσδυσης της Τουρκίας στη βόρεια Αφρική.
Στρατιωτική συνεργασία υψηλής έντασης – Τι προβλέπει η συμφωνία
Ανταλλαγή εμπειριών, εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη
Η νέα συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο της υφιστάμενης αμυντικής συνεργασίας των δύο πλευρών από το 2019, οπότε και υπεγράφη το περίφημο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), η νέα συμφωνία προβλέπει:
- Συνεργασία στην προηγμένη στρατιωτική εκπαίδευση
- Ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας
- Υποστήριξη σε τεχνικό και υλικοτεχνικό επίπεδο
Ο στόχος, όπως διατυπώνεται, είναι η «ενίσχυση της ετοιμότητας και της επαγγελματικής επάρκειας του λιβυκού στρατού», ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο παρουσίας Τούρκων εκπαιδευτών επί λιβυκού εδάφους. Η Άγκυρα, ωστόσο, δεν έδωσε καμία επίσημη ενημέρωση για την τελετή ή το πλήρες περιεχόμενο της συμφωνίας.
Γεωπολιτικές προεκτάσεις – Ερντογάν, F-35 και νέα στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο
Η Άγκυρα επιχειρεί να ενισχύσει το ρόλο της σε Λιβύη και ΝΑΤΟ
Η υπογραφή της συμφωνίας έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η Τουρκία αναζητά νέα ερείσματα στην Ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα προσπαθεί να επαναφέρει τον εαυτό της στο τραπέζι των μεγάλων συμμαχιών. Ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει να αναδεικνύει την Αγία Σοφία ως «σύμβολο απελευθέρωσης», ενώ η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να επανενταχθεί στο πρόγραμμα των F-35, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις στο Ισραήλ και στο αμερικανικό Κογκρέσο.
- Ανησυχία στην Ουάσιγκτον για πώληση F-35 στην Άγκυρα
- Παρέμβαση Ισραηλινού αξιωματούχου για αποκλεισμό της Τουρκίας
- Υποστήριξη από κύκλους του Ντόναλντ Τραμπ προς την Άγκυρα
Η Τουρκία φαίνεται να επενδύει σε στρατιωτικές συμφωνίες με καθεστώτα όπως εκείνο της Τρίπολης, ώστε να διατηρήσει ενεργό ρόλο στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό της περιοχής. Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, καθώς η νέα συμφωνία εδραιώνει περαιτέρω την τουρκική παρουσία στη Λιβύη – χώρα με στρατηγική σημασία για τη Μεσόγειο και το μεταναστευτικό.
Ακολουθήστε μας στα social media:
NewsRoom: Army24.gr
#ροη #προσωπικο #υπεθα #επιτελεια #ελλαδα #διεθνη #αμυντικη βιομηχανια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Η ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους και όχι στο Army24. Η δημοσίευση των σχολίων ενδέχεται να καθυστερήσει ελαφρώς