Καμπέρα – Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζι, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας του σε ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Ρωσία.
Παρά το αυξανόμενο ενδιαφέρον, ο Αλμπανέζι τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για συγκεκριμένες αποφάσεις, καθώς οι μάχες συνεχίζονται και η κατάσταση παραμένει αβέβαιη.
Η Ευρώπη Σχεδιάζει Ειρηνευτική Δύναμη
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, Γαλλία και Βρετανία εργάζονται πάνω σε ένα πλάνο δημιουργίας ευρωπαϊκής δύναμης σταθεροποίησης, που θα έχει ως στόχο την αποτροπή ρωσικών επιθέσεων σε στρατηγικά σημεία της Ουκρανίας, όπως πόλεις, λιμάνια και υποδομές.
Μετά τη συνομιλία του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, ο Αλμπανέζι σχολίασε:
"Έχουμε σταθεί αταλάντευτα στο πλευρό της Ουκρανίας, αλλά η αποστολή στρατευμάτων δεν μπορεί να συζητηθεί αν δεν υπάρξει διαρκής ειρήνη."
Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να επιβάλει διπλωματική λύση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, γεγονός που έχει αναδιαμορφώσει τις συζητήσεις γύρω από μια πιθανή ειρηνευτική αποστολή.
Συνάντηση Κορυφής στο Παρίσι
Η Αυστραλία θα εκπροσωπηθεί στη συνάντηση στρατιωτικών αξιωματούχων ευρωπαϊκών χωρών που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο Παρίσι, παρουσία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Βασικό αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η συζήτηση για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί και να επιβλεφθεί μια πιθανή εκεχειρία στην Ουκρανία, καθώς και η διαμόρφωση μηχανισμών ασφαλείας.
Η Στάση των ΗΠΑ και οι Αντιδράσεις
Η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αναστείλει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, καθώς και η διακοπή της παροχής δορυφορικών εικόνων, δημιούργησαν νέες συνθήκες στο πεδίο της μάχης.
Η ρωσική πλευρά αξιοποίησε το κενό και εξαπέλυσε αντεπίθεση στην περιοχή του Κουρσκ, κερδίζοντας εδαφικά πλεονεκτήματα.
Η Θέση της Βρετανίας και της Γαλλίας
Η Βρετανία, σύμφωνα με τον Κιρ Στάρμερ, δεν αποκλείει την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, αν υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ.
Η Γαλλία, από την πλευρά της, δηλώνει έτοιμη να στηρίξει μια ευρωπαϊκή αποστολή αν επιτευχθεί διαρκής ειρηνευτική συμφωνία.
Τι Σημαίνει Αυτό για την Αυστραλία
Η πιθανότητα συμμετοχής της Αυστραλίας σε διεθνή ειρηνευτική δύναμη εξαρτάται από την εξέλιξη των διπλωματικών διαβουλεύσεων και τη διαμόρφωση μιας βιώσιμης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Για την ώρα, η αυστραλιανή κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και εστιάζει στη διπλωματική της παρουσία στη συνάντηση του Παρισιού.
Συμπέρασμα
Η προοπτική μιας διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία κερδίζει έδαφος, αλλά η υλοποίησή της παραμένει αβέβαιη. Η αμερικανική πολιτική, η στάση της Ρωσίας και η βούληση των ευρωπαϊκών χωρών θα καθορίσουν αν και πότε θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα τέτοιο σχέδιο.
Πιστεύετε ότι μια ειρηνευτική δύναμη θα φέρει σταθερότητα ή θα κλιμακώσει την ένταση; Πείτε μας τη γνώμη σας!
ΠΡΟΣΟΧΗ! Η ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους και όχι στο Army24. Η δημοσίευση των σχολίων ενδέχεται να καθυστερήσει ελαφρώς