Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ενίσχυση Ουκρανίας: Η ελληνική στάση και οι ευρωπαϊκές ισορροπίες

Ευρωπαϊκή συναίνεση για την Ουκρανία και γεωπολιτικές ισορροπίες Στο Παρίσι, πραγματοποιήθηκε συνάντηση πέντε υπουργών Άμυνας (Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Πολωνί…

Εικόνα

Ελλάδα και Ουκρανία: Η στρατηγική στάση της Αθήνας στις ευρωπαϊκές εξελίξεις

Ευρωπαϊκή συναίνεση για την Ουκρανία και γεωπολιτικές ισορροπίες

Στο Παρίσι, πραγματοποιήθηκε συνάντηση πέντε υπουργών Άμυνας (Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Πολωνίας), κατά την οποία επαναβεβαιώθηκε η στήριξη στην Ουκρανία και εκφράστηκε ευρεία συναίνεση για την ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί σημείωσε πως η μακροπρόθεσμη ασφάλεια περνά μέσα από τις επιχειρησιακές δυνατότητες που πρέπει να αποκτήσει η Ουκρανία. Ο Ιταλός ομόλογός του Γκουίντο Γκροσέτο ξεκαθάρισε ότι "δεν υπάρχει μέλλον για την Ουκρανία χωρίς τη δυνατότητα να αμυνθεί", ενώ ο Πολωνός υπουργός Άμυνας τόνισε πως για να κρατηθεί η Ρωσία μακριά από την Ευρώπη, πρέπει να ενισχυθεί η Ουκρανία τώρα.

Η πρόταση εκεχειρίας και η στάση των Ευρωπαίων

Η πίεση της Ουάσινγκτον για εκεχειρία 30 ημερών, την οποία έχει αποδεχθεί η Ουκρανία, φαίνεται πως δεν βρίσκει ακόμη καθολική στήριξη. Παρότι δεν απορρίπτεται το ενδεχόμενο αποστολής ευρωπαϊκών στρατευμάτων στο μέλλον για τη διασφάλιση της ειρήνης, δεν υπάρχει προς το παρόν απόφαση. Ο Βρετανός ΥΠΑΜ κάλεσε τη Ρωσία να αποδεχθεί την πρόταση και να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις.

Ο Γερμανός Μπόρις Πιστόριους έδωσε έμφαση στη βελτίωση των διαδικασιών για την ενιαία ευρωπαϊκή προμήθεια οπλικών συστημάτων, καλώντας τις χώρες της Ε.Ε. να δράσουν πιο αποτελεσματικά, αποφεύγοντας γραφειοκρατικά εμπόδια.

Η ελληνική στάση και το πλαίσιο των προτεραιοτήτων

Η Ελλάδα, παρότι δεν συμμετείχε στη συγκεκριμένη συνάντηση, έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της ανάγκης για ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζει την αμυντική ενίσχυση της Ουκρανίας, με γνώμονα τη σταθερότητα στην Ανατολική Ευρώπη και την αποτροπή αναθεωρητισμού. Ωστόσο, διατηρεί ισχυρή επιφύλαξη ως προς τη στρατιωτική παρουσία ευρωπαϊκών στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος.

Η Αθήνα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διατήρηση των ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας ότι η ενίσχυση της Ουκρανίας δεν πρέπει να συνοδευτεί από εφησυχασμό σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η εκεχειρία θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για νέα διπλωματική πρωτοβουλία υπό ευρωπαϊκή αιγίδα, χωρίς να παραγνωρίζονται τα εγκλήματα πολέμου που έχουν τελεστεί.

Πολιτικός σχολιασμός και στρατηγική ερμηνεία

Η συζήτηση για την ασφάλεια της Ουκρανίας και τη διατήρηση της ενότητας της Ευρώπης αποκαλύπτει τον κίνδυνο στρατηγικής αποδιάρθρωσης της ευρωπαϊκής πολιτικής. Η Ελλάδα, υπό το πρίσμα των σχέσεών της με το Ισραήλ, την Κύπρο και τις ΗΠΑ, επιδιώκει να ισορροπήσει μεταξύ της αλληλεγγύης προς την Ουκρανία και της επιφυλακτικότητας ως προς την εμπλοκή σε σενάρια ταχείας στρατιωτικοποίησης της Ε.Ε.

Η Αθήνα αναγνωρίζει ότι η αποδυνάμωση της Ουκρανίας θα άνοιγε δρόμους σε αυταρχικές δυνάμεις, όπως η Ρωσία, να επιβάλουν τις σφαίρες επιρροής τους. Από την άλλη πλευρά, θεωρεί ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας πρέπει να περάσουν από ευρωπαϊκούς θεσμούς και όχι να εξαρτώνται αποκλειστικά από τις ΗΠΑ ή από ad hoc διευθετήσεις.

NewsRoom: Army24.gr 

Προτεινόμενα

Σχόλια

Hot Topics