Κυπριακό: Η Ελλάδα σε Ρόλο Παρατηρητή ή Εγγυήτρια Δύναμη;
Η προγραμματισμένη πενταμερής σύσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό τον Μάρτιο φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ρόλο της Ελλάδας ως εγγυήτριας δύναμης. Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν οι δύο κοινότητες, ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή, καθώς και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις: Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, στη σημερινή πολιτική σκηνή της Ελλάδας και της Κύπρου, δεν υπάρχει ούτε καν ως σκέψη το να ανατραπεί το καθεστώς κατοχής και να αφαιρεθεί η τουρκική σημαία από τον Πενταδάκτυλο. Αντίθετα, το δόγμα "Η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται" έχει επικρατήσει ως κεντρική στρατηγική, επιτρέποντας στην εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση να αποστασιοποιείται από τις εθνικές της υποχρεώσεις.
Η Σταδιακή Απομάκρυνση της Ελλάδας από την Κύπρο
Η πολιτική κατευνασμού που ακολουθείται εδώ και δεκαετίες έχει οδηγήσει την Ελλάδα να παρακολουθεί παθητικά τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο, όπως:
✔ Ο εποικισμός της Αμμοχώστου
✔ Οι έρευνες και οι γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ
✔ Η ενίσχυση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στο νησί
Η απομάκρυνση της Ελλάδας από την Κύπρο ξεκίνησε μετά τα Ίμια και την υπογραφή του Ανακοινωθέντος της Μαδρίτης το 1997 από τον Κώστα Σημίτη και τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Ουσιαστικά, ολοκληρώθηκε η υποβάθμιση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, το οποίο διακήρυσσε πως αν η Τουρκία επιτεθεί στην Κύπρο, η Ελλάδα θα εμπλακεί άμεσα σε πόλεμο.
Σήμερα, η ελληνική στρατηγική βασίζεται στην αποφυγή αντιπαράθεσης με την Τουρκία, γεγονός που οδηγεί στη διαρκή αποδυνάμωση της ελληνικής επιρροής στο Κυπριακό.
Ο Ρόλος της Βρετανίας και το «Διαίρει και Βασίλευε»
Η Μεγάλη Βρετανία, ως εγγυήτρια δύναμη, έχει διαδραματίσει διαχρονικά αρνητικό ρόλο στο Κυπριακό. Από τις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου (1959) έως και σήμερα, το Λονδίνο βάζει τα στρατηγικά του συμφέροντα πάνω από την επίλυση του προβλήματος.
📌 Στηρίζει τις τουρκικές θέσεις για δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο.
📌 Δεν παρενέβη το 1974 ως εγγυήτρια δύναμη για να αποτρέψει την τουρκική εισβολή.
📌 Σήμερα, προωθεί την πώληση μαχητικών Eurofighter στην Τουρκία, ενισχύοντας τη στρατιωτική της ισχύ.
Η στάση της Βρετανίας απέναντι στο Κυπριακό είναι ξεκάθαρη: Δεν θέλει λύση που θα αποδυναμώσει την παρουσία της στο νησί.
Η Τουρκία Προωθεί τη Συνομοσπονδία με το Δόγμα των «Δύο Κρατών»
Λίγο πριν τη σύσκεψη της Γενεύης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέλαβε τις πάγιες τουρκικές θέσεις, δηλώνοντας ότι η Κύπρος πρέπει να έχει "δύο κράτη" και ότι η παρουσία του τουρκικού στρατού είναι απαραίτητη.
Η Τουρκία επιδιώκει:
✔ Ένα κράτος-υποχείριο στα κατεχόμενα, ενσωματωμένο στην ΕΕ ώστε να έχει λόγο στα ευρωπαϊκά όργανα.
✔ Τη διατήρηση του τουρκικού στρατού στο νησί, ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει όποτε κρίνει σκόπιμο.
Το παράδοξο είναι ότι η μοναδική απειλή για την ασφάλεια της Κύπρου προέρχεται από την ίδια την Τουρκία, η οποία μιλά για «εγγυήσεις» και «προστασία».
Κυπριακό: Πέντε Δεκαετίες Αδιεξόδου και Ελληνικής Παθητικότητας
Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, το Κυπριακό βρίσκεται σε τέλμα λόγω:
📌 Της διεθνούς ανοχής στην τουρκική προκλητικότητα.
📌 Της πολιτικής κατευνασμού που ακολουθούν Ελλάδα και Κύπρος.
📌 Του φόβου "να μη διαταραχθούν τα ήρεμα νερά".
Η στρατηγική του "να μη δημιουργούμε αντιπαραθέσεις" έχει φέρει μόνο νέα τετελεσμένα υπέρ της Τουρκίας. Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα θα συνεχίσει να λειτουργεί ως παρατηρητής στο Κυπριακό ή αν θα αναλάβει ξανά τον ρόλο της εγγυήτριας δύναμης, όπως οφείλει.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Η ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους και όχι στο Army24. Η δημοσίευση των σχολίων ενδέχεται να καθυστερήσει ελαφρώς