Κατηγορηματικό «Όχι» Δένδια: Δεν συγχωνεύονται, δεν ιδιωτικοποιούνται, δεν αλλοιώνονται τα στρατιωτικά νοσοκομεία
Τριπλή αποδόμηση των φημών από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας – Τι σηματοδοτεί η ρητή δέσμευση από το βήμα της Βουλής
Με λόγο κοφτό και πολιτικά βαρύ, ο Νίκος Δένδιας έκλεισε κάθε παράθυρο συζήτησης για τις αλλαγές στον χαρακτήρα των στρατιωτικών νοσοκομείων. Στη δευτερολογία του, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για τα υγειονομικά των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επέλεξε να μιλήσει με τρεις αρνήσεις — και κάθε μία είχε τον συμβολισμό της.
Τα τρία «ΔΕΝ» που ξηλώνουν τα σενάρια
- «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συγχώνευσης με το ΕΣΥ», είπε πρώτα, δείχνοντας ότι η πολιτεία δεν σχεδιάζει την απορρόφηση του στρατιωτικού υγειονομικού μηχανισμού από τη δημόσια υγεία.
- «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ιδιωτικοποίησης. Καμία. Μηδέν», υπογράμμισε αμέσως μετά, απαντώντας στις φωνές που μιλούσαν για σταδιακή εκχώρηση υπηρεσιών σε τρίτους.
- «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αλλοίωσης χαρακτήρα», ξεκαθάρισε, φανερώνοντας πρόθεση όχι απλώς για διατήρηση, αλλά για ενίσχυση των στρατιωτικών νοσοκομείων όπως είναι σήμερα.
Πολιτική τοποθέτηση με σαφές αποτύπωμα
Η παρέμβαση Δένδια δεν ήταν μια γενική διαβεβαίωση, αλλά μια ξεκάθαρη τοποθέτηση σε μια στιγμή που το κλίμα αβεβαιότητας εντός των ΕΔ είναι εμφανές. Από το 401 μέχρι το ΝΙΜΤΣ και από το 424 μέχρι μικρότερες δομές, οι στρατιωτικοί ζητούν απαντήσεις για το αύριο. Και τις έλαβαν, τουλάχιστον ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης και ΥΠΕΘΑ.
Η βελτίωση δεν σημαίνει αποδόμηση
«Αυτό που επιδιώκεται είναι η βελτίωσή τους πάνω στον χαρακτήρα που έχουν», σημείωσε ο Υπουργός. Με άλλα λόγια, η πολιτική ηγεσία δεν οραματίζεται μια νέα αρχιτεκτονική, αλλά μια λειτουργική αποκατάσταση του υπάρχοντος συστήματος. Η φράση «δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο 100% των δυνατοτήτων τους» ήταν σαφής. Αναγνωρίζονται τα προβλήματα, αλλά δεν αντιμετωπίζονται με πειραματισμούς τύπου "συγχώνευση - εκχώρηση".
Τα «τρία ΔΕΝ» του Νίκου Δένδια δεν είναι απλώς ρητορικά σχήματα. Είναι μια ξεκάθαρη πολιτική τοποθέτηση με ιδιαίτερο θεσμικό βάρος, που δίνει στίγμα για την κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής στον ευαίσθητο τομέα της στρατιωτικής υγείας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται ενίσχυση, όχι συγχωνεύσεις. Ενδυνάμωση, όχι ιδιωτικοποίηση. Αναβάθμιση με σεβασμό στην αποστολή και το προσωπικό τους.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Η ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους και όχι στο Army24. Η δημοσίευση των σχολίων ενδέχεται να καθυστερήσει ελαφρώς