Η Ελλάδα θέτει βέτο συμμετοχής της Τουρκίας στον ευρωπαϊκό αμυντικό πυλώνα: Προϋπόθεση η άρση του casus belli
Μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα και όροι για το ευρωπαϊκό εργαλείο SAFE
Η εθνική γραμμή εντός των ευρωπαϊκών θεσμών
Η Τουρκία εκδηλώνει ενδιαφέρον για συμμετοχή στα εξοπλιστικά προγράμματα της ΕΕ, μέσω του νέου εργαλείου «SAFE», ωστόσο η Αθήνα υπενθυμίζει ότι καμία πρόοδος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την άρση της απειλής πολέμου κατά της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε δημοσίως ότι δεν μπορεί να συνυπάρχει ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία και casus belli στο Αιγαίο.
- Ο όρος της ομοφωνίας για αμυντικές συμφωνίες της ΕΕ ενεργοποιεί το βέτο της Ελλάδας
- Η έννοια «απειλή» επαναλαμβάνεται πέντε φορές στο κείμενο SAFE
- Η Κύπρος στηρίζει ρητά τη θέση της Ελλάδας στο Συμβούλιο
Το χρηματοδοτικό εργαλείο SAFE και η πρόκληση της Τουρκίας
Τι προβλέπει το νέο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Το νέο εργαλείο «SAFE» (Δράση για την Ασφάλεια της Ευρώπης) προβλέπει δανειοδότηση μέχρι 150 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Στο επίσημο κείμενο του Κανονισμού γίνεται σαφής αναφορά στις απειλές που δέχεται η Ένωση, τόσο σε χερσαίο όσο και σε θαλάσσιο και εναέριο επίπεδο. Ειδική αναφορά γίνεται σε κράτη που είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε στρατιωτικές πιέσεις, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.
Η Διακήρυξη των Βερσαλλιών και η Στρατηγική Πυξίδα για την Άμυνα, που συνυπέγραψαν όλα τα κράτη μέλη, καλούν για ενίσχυση της αυτονομίας, μείωση των στρατηγικών εξαρτήσεων και κοινές αμυντικές επενδύσεις. Το SAFE, ως βασικό εργαλείο της στρατηγικής αυτής, έρχεται να υπηρετήσει αυτούς τους στόχους – και σε καμία περίπτωση να παρακάμψει την εθνική κυριαρχία των κρατών μελών.
Το μήνυμα της Ελλάδας και η στάση των εταίρων
Όχι στην ευρωπαϊκή άμυνα αλά καρτ
Ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Δεν γίνεται να διεκδικεί η Τουρκία συμμετοχή στα ευρωπαϊκά εργαλεία και ταυτόχρονα να διατηρεί το casus belli». Παράλληλα, υπογράμμισε πως κάθε απόφαση αμυντικής συνεργασίας απαιτεί ομοφωνία, γεγονός που δίνει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να μπλοκάρει κάθε πρόταση που δεν συνάδει με το εθνικό συμφέρον.
Η Κύπρος, μέσω του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου, επιβεβαίωσε την κοινή στάση: «Οι αμυντικές δυνατότητες και η αυτονομία της ΕΕ πρέπει να ενισχυθούν, αλλά να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες ανησυχίες των κρατών-μελών».
Η τελική ψήφιση του SAFE αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο το τελικό κείμενο προβλέπει ρητά ότι οι προμηθευτές και υπεργολάβοι δεν πρέπει να ελέγχονται από τρίτες χώρες ή νομικές οντότητες αυτών, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα ασφάλειας της ΕΕ. Ο ορισμός του ελέγχου ερμηνεύεται ως δυνατότητα άσκησης αποφασιστικής επιρροής, έμμεσα ή άμεσα.
NewsRoom:Army24.gr
#ελλαδα #ευρωπη #τουρκια #casusbelli #safe #αμυνα #army24
ΠΡΟΣΟΧΗ! Η ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους και όχι στο Army24. Η δημοσίευση των σχολίων ενδέχεται να καθυστερήσει ελαφρώς