Η Τουρκία του Ερντογάν επιχειρεί γεωπολιτικές νίκες απέναντι στη συμμαχία Ελλάδας, Ισραήλ, Γαλλίας και Ινδίας, διαμορφώνοντας ένα νέο γεωστρατηγικό τοπίο στην Ανατολική Μεσόγειο, που επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας.
Το παρασκήνιο των κινήσεων της Άγκυρας
Η προσέγγιση της Τουρκίας με τις δυνάμεις της Ευρασίας
Τα τελευταία χρόνια, η τουρκική εξωτερική πολιτική μετατοπίζεται αποφασιστικά προς την Ανατολή, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εδραιώνει συμμαχίες με Ρωσία, Ιράν, Κατάρ και Κεντρική Ασία. Η απομάκρυνση από τη Δύση συνοδεύεται από τολμηρές κινήσεις ενίσχυσης της τουρκικής παρουσίας σε στρατηγικά σημεία της περιοχής, όπως η Βόρεια Συρία και η Βόρεια Αφρική.
Η Ινδία στο Αιγαίο: Ένα σενάριο με ισχυρό συμβολισμό
Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν σε διπλωματικούς κύκλους, το Νέο Δελχί έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εγκατάσταση ινδικής αεροπορικής βάσης στο Αιγαίο, μέσω συνεργασίας με την Ελλάδα. Μια τέτοια εξέλιξη θα συνιστούσε σημαντική γεωπολιτική απάντηση στην αυξανόμενη τουρκική επιρροή και θα ενίσχυε περαιτέρω το ήδη συμπαγές άξονα Ελλάδας-Ινδίας-Ισραήλ-Γαλλίας.
Η στρατηγική σημασία του άξονα Ελλάδας-Ισραήλ-Γαλλίας-Ινδίας
Η γεωπολιτική «ομπρέλα» στο ΝΑ Μεσόγειο
Η συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ-Γαλλίας-Ινδίας έχει αποκτήσει πολυεπίπεδη διάσταση, από την αμυντική συνεργασία και τις κοινές ασκήσεις μέχρι την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας. Η Γαλλία στηρίζει σθεναρά την ελληνική κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ το Ισραήλ έχει αναδειχθεί σε στρατηγικό εταίρο πρώτης γραμμής στα ενεργειακά και στην άμυνα.
Ο ρόλος των ΗΠΑ και οι ισορροπίες
Αν και οι ΗΠΑ διατηρούν ιδιαίτερη σχέση τόσο με την Τουρκία όσο και με την Ελλάδα, η διεύρυνση της ελληνοϊνδικής και ελληνοϊσραηλινής συνεργασίας λειτουργεί ως σταθεροποιητικός παράγοντας που συμπληρώνει τα δυτικά συμφέροντα στην περιοχή, ιδιαίτερα σε θέματα που άπτονται της ασφάλειας θαλασσίων οδών και ενεργειακών αγωγών.
Η τουρκική επιδίωξη για ρόλο «ρυθμιστή»
Ο Ερντογάν αξιοποιεί τη ρευστότητα
Η Άγκυρα επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει τη γεωπολιτική αστάθεια, αξιοποιώντας το άνοιγμα προς Ρωσία, Ιράν και Κίνα, επιχειρώντας παράλληλα να εμφανιστεί ως αναγκαίος συνομιλητής και προς τη Δύση. Οι συνεχείς τουρκικές παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας, η στήριξη σε ισλαμικά κινήματα και οι στρατιωτικές επεμβάσεις σε Λιβύη και Καύκασο συνθέτουν ένα σύνθετο και επικίνδυνο πλέγμα φιλοδοξιών.
Ο ανταγωνισμός στο Αιγαίο και οι ελληνικές προκλήσεις
Η Ελλάδα, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, καλείται να ισορροπήσει μεταξύ ενίσχυσης των συμμαχιών της και αντιμετώπισης της διαρκούς τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συζήτηση για πιθανή ινδική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία, τόσο ως μήνυμα αποτροπής όσο και ως στρατηγικό εργαλείο ενίσχυσης των εθνικών συμφερόντων.
NewsRoom: Army24.gr
#ελλαδα #τουρκια #αιγαιο #γεωπολιτικη #συμμαχιες #ερντογαν #army24
ΠΡΟΣΟΧΗ! Η ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους και όχι στο Army24. Η δημοσίευση των σχολίων ενδέχεται να καθυστερήσει ελαφρώς