Η Τουρκία «τρυπά» την ΕΕ μέσω Piaggio – Συναγερμός για Eurofighter

NewsRoom24
0

Αεροσκάφη F-35 της Τουρκίας – ανησυχία για διείσδυση στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία μέσω της Piaggi

Νέα δεδομένα αναδύονται στην ευρωπαϊκή αμυντική σκηνή, καθώς η Τουρκία επιχειρεί να εισχωρήσει στο πρόγραμμα Eurofighter και ευρύτερα στις δομές του ευρωάμυνας, μέσω της ιταλικής Piaggio Aerospace. Η Άγκυρα φέρεται να αξιοποιεί την εξαγορά της εταιρείας ως «δούρειο ίππο», εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για τη στρατηγική διείσδυση της στον δυτικό αμυντικό σχεδιασμό.

Η εξαγορά Piaggio και το πρόγραμμα SAFE

Μια ύπουλη πρόσβαση στα ευρωπαϊκά οπλικά δίκτυα

Η Piaggio Aerospace, γνωστή για τα προγράμματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών και συστημάτων επιτήρησης, κατέχει κρίσιμο ρόλο στην ευρωπαϊκή εφοδιαστική αλυσίδα. Η εξαγορά της από τουρκικά συμφέροντα προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς εμπλέκεται στο ευρωπαϊκό αμυντικό πρόγραμμα SAFE, συνολικού ύψους 150 δισ. ευρώ. Η κίνηση αυτή θεωρείται από αρκετούς αναλυτές ως μεθοδευμένη προσπάθεια της Άγκυρας να αποκτήσει ρόλο εντός του ευρωπαϊκού αμυντικού χώρου, παρακάμπτοντας τις ευθείες διπλωματικές οδούς.

  • Η Piaggio συμμετέχει σε κρίσιμα ευρωπαϊκά project
  • Το SAFE ενισχύει την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα
  • Η εξαγορά παρέχει έμμεση πρόσβαση στην τεχνογνωσία

Από το Βρετανικό λόμπι έως τα Eurofighter

Παράλληλα με την Piaggio, η Τουρκία φέρεται να έχει εξασφαλίσει παρασκηνιακή υποστήριξη από τη Βρετανία για να ενταχθεί στην κοινοπραξία του Eurofighter. Οι διαβουλεύσεις περιλαμβάνουν ακόμα και μελλοντική παραγγελία 120 F-35, ενώ συζητείται η αντικατάσταση των παλαιών F-16. Στη Γερμανία, όμως, οι αντιστάσεις είναι σθεναρές. Η τουρκική συμμετοχή θεωρείται «μη συμβατή» με την αμυντική γραμμή της Ευρώπης, κυρίως λόγω της γεωπολιτικής συμπεριφοράς της Άγκυρας και των συμμαχιών της με Ρωσία και Ιράν.

Η απάντηση του ευρωπαϊκού χώρου και τα διλήμματα ασφαλείας

Ποιος πραγματικά ελέγχει τα προγράμματα της Ε.Ε.

Η υπόθεση της Piaggio και η τουρκική κινητικότητα επαναφέρουν στο προσκήνιο τα ερωτήματα για τη φύση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας: Πόσο ασφαλείς είναι οι διαδικασίες εξαγοράς; Μπορεί μια τρίτη χώρα να αποκτά στρατηγική πρόσβαση απλώς και μόνο μέσω οικονομικών κινήσεων; Η Άγκυρα αποδεικνύει για ακόμη μία φορά πως αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα, ακόμα και ειρηνικά εργαλεία όπως οι επενδύσεις, για να επιβάλει γεωπολιτική επιρροή.

  • Η εμπλοκή της Τουρκίας ανατρέπει τις ισορροπίες
  • Το NATO τηρεί ουδέτερη στάση – η Ε.Ε. προβληματίζεται

Ακολουθήστε μας στα social media:

Facebook - Twitter

NewsRoom: Army24.gr

#ροη #προσωπικο #υπεθα #επιτελεια #ελλαδα #διεθνη #αμυντικη βιομηχανια


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Η ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους και όχι στο Army24. Η δημοσίευση των σχολίων ενδέχεται να καθυστερήσει ελαφρώς

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Εντάξει, προχωράμε!) #days=(20)

Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Δείτε περισσότερα
Ok, Go it!